Blog

09.03.2014 13:56

10 zjištění studijního rekordmana

Co se týče školního vzdělávání, jsem asi tak trochu raritou. Od maturity v roce 2003 jsem studoval celkem 6 různých škol – vyšší odbornou, několik vysokých (soukromé i  veřejné) a taky postgraduální studium. Jsem kvůli tomu zapsán i v české knize rekordů. Na co jsem za tu dobu strávenou v různých školách přišel? Bylo toho docela dost, ale ty nejzásadnější poznatky bych shrnul do těchto deseti bodů:

 

1)      Žádná škola z nikoho inteligenta neudělá

Vůbec nemám pocit, že bych byl po absolvování několika škol jakkoliv chytřejší. Studium samo o sobě z nikoho inteligentního člověka neudělá, ale může člověku kromě odborných poznatků pomoci v získání rozhledu, ve schopnosti kritického myšlení, práce s informacemi a dalších dovedností užitečných i pro běžný život

 

2)      Studium vede k určité pokoře

Čím více a do hloubky člověk studuje jakýkoliv obor, tím stále více zjišťuje, co všechno ještě neumí. Různí všeználkové, kteří mají na vše jediný „správný“ názor a ke všemu se vyjadřují, se pak člověku zdají o to více k smíchu. Třeba na internetových diskusích je takových plno, jejich poznávacím znamením je zpravidla snaha o léčení si vlastních mindráků a zastávání postojů k věcem či lidem, s nimiž většinou nemají žádnou osobní praktickou zkušenost.

 

3)      Vzdělání rozhodně není jen o školách a diplomech

Často se o vzdělání mluví, pokud jde o jeho formální a institucionální část. Vzdělání má však mnohem širší rozměr. Neformální vzdělávání (objevování nového, získávání nových kontaktů, čtení, věnování se koníčkům) je neméně důležité. Lze narazit na nevzdělance s tituly před i za jménem, stejně tak je možné potkat vzdělaného člověka třeba jen se základním vzděláním.

 

Celý článek je k přečtení právě zde: denni-cteni.cz/2014/03/10-zjisteni-studijniho-rekordmana/

—————

26.02.2014 16:51

O mém rekordu vědí už i na kriminálce

To si takhle jako vždy v klidu vyjdu z domu, abych přešel místní komunikaci, která je vzdálená asi 50 metrů od schodů ke vchodu do našeho paneláku (po jeho rekonstrukci už jsem příměr s králíkárnou přestal používat). Je krátce po obědě, nikde nikdo… přeci jen nebydlím na Václavském náměstí, ale v části Prahy, která velkoměsto popravdě příliš neevokuje.

Najednou u mě prudce zabrzdí auto. „Kdo to sem zase zabloudil a proč nezastaví trochu kulturněji?“, pomyslím si. Asi se někdo chce zeptat na cestu. Ostatně co jiného v tom našem ´pražském vidlákově´… Když z auta vyskočí dva mladí pánové, tak mi došlo, že tihle se asi na cestu ptát nebudou. „Dobrý den, kriminální policie!“ uslyším a zblízka si prohlížím odznak, který znám tak akorát ze seriálů. Prostřednictvím nich se můžeme vídat s kriminálkou téměř každý den, stačí se podívat do programu – Kriminálka Anděl, Kriminálka New York, Kriminálka Miami, Kriminálka Las Vegas, Kriminálka Paříž a já nevím co všechno.. no jo, ale takhle naživo a doopravdy.

Člověka v tu chvíli napadají různé myšlenky. Někomu z blízkých se něco stalo? Něco jsem provedl? Ne tedy, že bych neměl čisté svědomí, ale zkrátka člověk nikdy neví. Zvláště u lidí, kteří si zakládají na upřímnosti a čas od času někomu řeknou třeba i nepříjemnou pravdu, je riziko, že si na něj někdo něco vymyslí s cílem pomsty ne zrovna malé. Ono stačí opravdu málo, i jeden nevinný úspěch a mediální pozornost s tím spojená nadělá takových nepřátel, že zdravý rozum zůstává stát.. sám bych o tom mohl vyprávět dlouhé hodiny.

Než se stačím zeptat, co po mně vlastně páni z kriminálky chtějí, už mě žádají o doklad totožnosti. Omlouvám se, že nemám u sebe občanský průkaz. Netajím se totiž tím, že občanku u sebe zkrátka nenosím. Vždycky se snažím mít u sebe nějaký jiný doklad, z kterého lze také zjistit totožnost, ale který není tak lehce zneužitelný jako občanský průkaz. A otevřeně říkám, že ve státě, v kterém člověk fakticky ručí za dluhy někoho, kdo vám ukradne občanský průkaz, je rozumnější riskovat pokutu za to, že u sebe nemám doklad totožnosti než riskovat, že do bytu nic netušícího člověka vtrhnou novodobí lichváři, tedy exekutoři. I jeden právník mi, jak se říká, ´off-record ´ potvrdil, že dobře dělám a co jsem slyšel, tak ani právníci nemají jasno, jestli tedy člověk u sebe občanku musí nosit, anebo ne. Naštěstí v tomto případě se páni z kriminálky spokojí s kartičkou zdravotní pojišťovny.

Vidím, že jednoho z nich moje kartička zaujala. Za chvíli mi dochází, proč. Kartička pojišťovny je totiž jediný můj doklad, ve kterém mám uvedeny tituly. Určitě ne proto, že bych se chtěl vytahovat. Ostatně můžu odkázat na některé z rozhovorů, ve kterých zcela upřímně říkám, že absolvování školy (jakékoliv, nehledě na její prestiž či obor) nezaručuje vůbec nic a není to důvod dělat ze sebe machra. Hodně lidí ale potvrzuje, že lékaři jsou na tohle často dost úchylní, takže je výhodné nechat si na kartičku pojišťovny tituly napsat (jiný je pak ještě jejich přístup k těm s titulem MUDr.).

Pan policista má tedy ale mírný problém ve změti jmen a titulů se zorientovat, aby si mohl ověřit moji totožnost prostřednictvím jejich centrály, kam pro tyto účely volají. Ještě že rodné číslo má standardní formát. A když mu potvrdí, že skutečně existuju, že údaje souhlasí, že opravdu nejsem ani mezi uprchlými či pohřešovanými osobami, vrací mi kartičku s úsměvem a s poznámkou: „vy taky studujete celý život, co?“ Odpovím: „No snažím se, dneska už to bez toho snad ani nejde“. Pak se ještě chvilku tak bavíme, o tom co, jak a proč jsem studoval a nakonec mu říkám: „Když vás to zaujalo, tak vám k tomu ještě můžu prozradit takovou jednu zajímavost, kterou asi v té své evidenci nemáte, a to, že se vám podařilo natrefit na studijního rekordmana“ Docela koukal. No jo, člověk si musí udělat reklamu za každé situace. Pak jsem se tedy konečně odhodlal už v přátelském duchu zeptat se, k čemu slouží podobné kontroly a že jsem netušil, že takovou činnost dělá i kriminálka. Prý takto standardně namátkově hledají například pohřešované a hledané osoby. Tak hlavně že mezi nimi nejsem :-) Ale pro ty, kdo dočetli až sem, tak můžu prozradit, že už jsem mezi nimi jednou byl, i když už je to hezkých pár let zpátky. To mi mohlo být tak 4-5 let a nějak jsem na pískovišti ztratil pojem o čase a domů se vrátil až za tmy, mezitím už prý byla zalarmovaná i policie. Ale tím už moje zážitky s policií opravdu končí.

—————

14.02.2014 14:18

Rozhovor na vysokeskoly.cz

Úryvek z rozhovoru pro vysokeskoly.cz

 

Proč se s každou čerstvě vystudovanou školou vždycky rozhodnete studovat ještě nějakou další? Nechce se mi věřit, že vás to může jednoduše „bavit“ nebo „naplňovat“…

Já jsem byl vždycky celkem spokojený na všech školách, pro které jsem se rozhodl, takže mi to po nějakém čase vždycky začalo chybět, i když se přiznám, že čím jsem starší, tak tím víc si uvědomuju taky důležitost neformálního vzdělání a všeobecného rozhledu.

Mnohé školy, které jste vystudoval, byly hrazené. Jak jste si zvládl ještě při studiu přivydělávat?

Řekl bych, že jsem měl docela štěstí a podařilo se mi najít pár brigád, kde jsem si na studenta vydělal nadstandardně. Před nějakými pěti sedmi lety byla situace úplně jiná a i jako student jsem si mohl vybírat a některé nabídky dokonce odmítat, protože jsem zkrátka nestíhal. Upřímně řečeno, studenti to dnes mají o dost těžší, za prvé je jich čím dál tím více, a slušných studentských brigád, kde by se studenti naučili i něco směrem ke svému studovanému oboru, je relativně hodně málo.

Nelitujete třeba, že jste se během svého studia připravil o „mimoškolní“ život? Přeci jen při studiu dvou škol zároveň asi nezbývá moc času na zábavu…

Určitě ne, mimoškolního studentského života jsem se taky snažil užít a rozhodně zábava ke studentskému životu patří. Jak vždycky říkám, nejen školou živ je student a i třeba při studiu dvou škol se nějaký čas na odreagování musí najít.

Více na: www.vysokeskoly.cz/clanek/jiri-matej-bruna-jak-jsem-ziskal-sest-tutilu-za-sedm-let

 

—————

08.12.2013 19:23

Bonus k rozhovoru pro "Vaše 6"

Jak už jsem zde na blogu zmínil, jen málokdy se do finální verze článku nebo rozhovoru vejde vše, co člověk při osobním kontaktu nebo prostřednictvím online komunikace novináři sdělí.. a ti, kteří ke mně na blog zavítají třeba právě na základě přečtení některého z příspěvků si zaslouží samozřejmě menší bonus.. tedy aspoň něco z toho, co se do článku nevešlo.. 

 

o obtížnosti studovaných škol...

...  těžko říct, která škola byla nejtěžší. Na každé škole se našly předměty, které mi vyhovovaly více a naopak pár těch obávaných a neoblíbených. Ale jsem například rád za to, že jsem měl možnost vyzkoušet si studium jak veřejných, tak i soukromých škol a určitě můžu potvrdit, že vše je vždy o konkrétních učitelích a jejich přístupu.

o oblíbených místech v Praze a vztahu k ní...

... rozhodně se považuji za pražského patriota, i za patriota naší městské části. Mám hodně oblíbených míst, jak v centru Prahy, tak i ve svém bližším okolí..  co se týče Prahy jako celku, tak nejraději mám atmosféru uliček Starého Města a Malé Strany. Určitě je fajn, že je všude v okolí hodně zeleně. Několikrát se stalo, že naši mimopražští známí, kteří přijeli na návštěvu, byli překvapení, že i v Praze se najde takový kus přírody. 

studium vs. práce ...

... no myslím, že se v životě opravdu napracuju ještě docela dost. Co si budeme povídat, mnohokrát jsem se setkal i s názory, že takhle studuju z toho důvodu, že se mi zkrátka nechce pracovat. Ale každý kdo si to vyzkoušel, tak potvrdí, že není úplně jednoduché studovat a u toho, byť ne třeba na hlavní pracovní poměr, pracovat. Spíš jsem vždycky chtěl využít studijní potenciál a myslím, že mnohem lépe se studuje, když je člověk relativně mladý a bez závazků než když by měl studium skloubit s rodinou a náročnou prací, což znám moc dobře na příkladu některých svých studijních kolegů.

 

—————

06.11.2013 18:54

Rozhovor - Veleslavín

V rozhovoru pro magazín Veleslavín, který je určený zejména obyvatelům této pražské čtvrti a jejímu okolí, jsem se symbolicky vrátil úplně na začátek mého (školního a předškolního) vzdělávání. Právě ve Veleslavíně jsem totiž chodil do školky (na rozdíl od většiny škol bych v tomto případě ruku do ohně za to, že si mě tam ještě pamatují, asi nedal.. už je to přeci jen dost dlouhá doba) a o pár kilometrů dále jsem absolvoval i celých devět let povinné školní docházky.

Jak školka, tak i škola stále stojí. Faktem je, že od doby, kdy jsem školku a poté základku navštěvoval, se toho dost změnilo. A to si nepřipadám nějak starý. Například fotka ze školky, která je použita uvnitř magazínu, je černobílá. Několik vysvědčení z prvních tříd školy ještě nese v hlavičce označení Československá federativní republika. Budova školy (i její vnitřek, učebny,...) se také změnila k nepoznání a dnes je to opravdu krásná moderní škola, kam žáci snad musí chodit s nadšením.. no to jsem asi trochu přehnal :)

Nepíšu to proto, že bych chtěl pochlebovat současnému vedení školy (ostatně nikoho z nich už neznám a i učitelé se za těch 14-15 let vyměnili taky téměř kompletně), ale už jsem to říkal i v jednom z předchozích rozhovorů že pozitivní změnu oproti například dvaceti letům zpátky vidím hlavně v tom, jak školy vypadaly tenkrát a jak vypadají teď a rozhodně to platí i o ´mojí základce´.. tak to jen, abysme vypíchli i něco pozitivního a ne jenom kritizovali.. jak už jsem taky někde zmínil, stalo se až jakousi společenskou normou jen nadávat, že ve školství je všechno špatně, že dnešní vysokoškoláci by nezvládli ani maturitu z před 30-40 lety, že jsou dnešní děti hloupé, a tak dále..

Jako můžu všechny ubezpečit, že jsem jako student vždy vnímal (a to docela intenzivně) řadu problémů ve školství a moc dobře vím, že řadu problémů vnímají i učitelé, a to zase z jiného úhlu pohledu, takže já jsem ten poslední, který by chtěl současný stav věci lakovat na růžovo.. jenom bych ale k tomu poznamenal, že když si čtu názory lidí pod články věnující se školství, tak tam, samozřejmě až na čestné výjimky, v podstatě vidím jenom samé zjednodušování na sto způsobů úměrně se zvyšující dle toho, jak je dotyčný dlouho pryč ze školy.. tím neříkám, že jedině své názory a postřehy pokládám za správné, naopak vždycky jsem rád, když někdo se mnou v něčem nesouhlasí a je schopný si názory slušně a bez nějaké arogance vyměnit.. rozhodně mě ale nezajímají nějaké stupidní kecy těch, co si myslí, že jedině oni vystudovali ten jediný užitečný obor, že oni jsou ti nejchytřejší a všichni ostatní jsou hovada.. na to určitě nemá smysl ani reagovat.. tak to jenom na okraj, níže vkládám stránky s rozhovorem ve zmíněném časopisu..

—————