Blog

02.07.2013 22:11

Většinový názor nebo exces?

V jednom z posledních dílů pořadu Máte slovo se řešila (už asi postočtyřicátéosmé) důchodová reforma.. o tom, že tato slavná "reforma" o tzv. třech pilířích skončila fiaskem a že byl o ni i přes mediální masáž a tradiční brainwashing minimální zájem není třeba dále se rozepisovat, to asi všichni soudní lidé bez ohledu na své politické preference uznají. Byl to jen jeden z mnoha nepovedených záměrů dnes již naštěstí bývalé vlády Kalouska... tedy pardon oficiálně Nečase... nebo že by pí Nagyové.. nebo já vlastně nevím kdo tady skutečně vládnul (Peake to určitě nebyla, ta se jenom zuby nehty držela se svojí politickou stranou, kterou nikdo nevolil :).. důležité je, co tady za sebou zanechali a to ať si každý zhodnotí sám.

O hodnocení vlády v demisi mi ale nejde, ani by asi pro čtenáře nebylo zajímavé pitvat se společně se mnou v konceptu důchodové reformy sestavené na základě tzv. Bezděkovy komise. Pokud je politická reprezentace přesvědčená o genialitě pana Vladimíra Bezděka a jeho konceptu, je to jejich věc, já jim to vyvracet nebudu. Je ale třeba zmínit, že různých konceptů a návrhů, jak řešit a případně změnit penzijní systém do budoucna tu byla a je celá řada.. média a liberální či neo-liberální politici ale asi uznávají jenom Ing. Bezděka, MA.. v pohodě, já proti němu nic nemám /jak bych taky proti němu mohl něco mít, když ho osobně neznám/, jenom je škoda že nedostali prostor i ostatní.. 

V onom pořadu paní Jílkové mě ale především zarazil jeden příspěvek, kdy mladá slečna (odhadem tak 20 let) s úsměvem a bohužel asi i zcela vážně prohlásila něco v tom smyslu že "nechápe, proč by ona měla být solidární s důchodci".. jako pro mě není překvapením, že část studentů a mladých lidí má značně vymyté mozky, ale takhle uvažovat a ještě se s takovým názorem sebevědomě prezentovat v televizi, to snad nemůže myslet vážně. Já nevím, ale zajímalo by mě, co na to říkali její rodiče, anebo prarodiče.. určitě na ni byli moc pyšní.. Snad každý 20letý člověk chápe, že pokud existuje systém průběžného financování, tak to asi funguje tak, že generace jejích rodičů byla solidární s generací jejích prarodičů, a tak je logické, že její generace bude taky jednou solidární se starší generací.. vůbec prvek solidarity je jeden ze základních prvků každé moderní společnosti.. i když někdo může namítnout, že se nejedná o prvek nezbytný a měl by jistě pravdu, teoreticky se můžeme třeba vrátit na stromy..

Bohužel někteří lidé si pak dělají obrázek o mladé generaci (do níž se stále ještě směle počítám) právě například na základě těchto "taky produktů dnešní doby" a považují tento názor za něco, co je u studentů a mladých lidí normou či názorem všeobecně přijímaným či respektovaným. Cituji jednu z reakcí na webu ČT: "slečna je přesným prototypem současné mladé generace , zadarmo vystudovat, nechat se živit rodiči a potom zmizet za hranice a vydělávat v eurech. Náš systém úplně zdeformoval novou generaci - sobeckost a bezohlednost, nejdůležitější je vlastní prospěch..."

Já za sebe věřím (nebo spíš chci věřit), že to ale tak není.. je spousta mladých lidí, kterým není cizí slovní spojení MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA (už jsem o ní na svém blogu také psal) a kteří by nikdy nic takového z úst nevypustili... zase jedna citace k tématu z webu ČT: "nejsou takoví všichni.. sama jsem v podobném věku, ale po prohlášení téhle slečny mě zamrazilo.." mě teda taky, nebo jsem se spíš za ni styděl.. jestli to byl většinový názor naší nastupující generace nebo jenom exces si moc netroufám hodnotit, ale řekl bych, že s tou mladou generace to zase nebude tak špatné, jak by se mohlo zdát z onoho pořadu..

Kdyby si někdo chtěl rýpnout, tak klidně může, ale opět musím předeslat, že nejsem členem ani příznivcem žádné politické strany, nejsem zastáncem žádné ideologie ani režimu (komunismus, kapitalismus, apod.) a dělení na levičáctví a pravičáctví mě absolutně nezajímá.. já jenom popisuju to, co vidím kolem sebe :)

 

—————

25.06.2013 18:37

Pár poznámek k článku v LN

Stejně jako u minulého článku se pokusím pro ty, kteří by sem ke mně na blog zavítali právě na jeho základě, ale samozřejmě i pro ostatní, o menší upřesnění, doplnění nebo uvedení některých věcí na pravou míru...

Tak třeba k tomu mému experimentu, kterým jsem si chtěl vyzkoušet, jestli je skutečně něco na tom, co se říká o překvalifikovanosti nebo nejenom o překvalifikovanosti, ale jednoduše řečeno o tom, že je lepší nevybočovat. Předesílám, že to byl pouze experiment, který neproběhl na reprezentativním vzorku, takže nějaké velké závěry z toho vyvozovat nelze.. jenom bych uvedl na pravou míru to, co jsem měl údajně v článku říci, a sice že "když moje studijní úspěchy zjevně nesehrály očekávanou roli, několik škol jsem z životopisu umazal"... to ´očekávanou roli´ jsem určitě neřekl, protože naopak jsem vždycky předpokládal a vždycky jsem byl přesvědčen o tom, že naše společnost je nastavena na průměrnost a naopak jsem očekával, že výsledek toho experimentu dopadne tak, jak dopadl.. tedy počáteční hypotéza se potvrdila, žádné překvapení to pro mě nebylo, jak by možná mohl někdo z článku pochopit.. nejsem už zase takové jelito, abych nevěděl, jak to v praxi chodí.. každý kdo trochu vybočuje, to zkrátka má v ČR těžké, ať se nám to líbí nebo ne... jinak Matěj Brůna už v zaměstnání byl a na svůj věk těch pracovních zkušeností nemá zas tak málo, ať už se jednalo o dlouhodobé externí spolupráce, práci standardního rozsahu či brigády.

Jinak jsem rád, že v článku zaznělo, že kromě komplikací přináší studium více škol i výhody, spíše tedy ve smyslu osobním, že člověk není závislý například na tom, co mu naservírují "naše stoprocentně objektivní média".. určitě média mají vliv na aktuální (veskrze negativní) nálady ve společnosti, ale určitě to není tak, že by jedině média byly odpovědné za současnou všeobjímající skepsi v naší společnosti.. jasně že negativní zprávy se lépe prodávají, takže k tomu média přispívají, nicméně větší vliv na špatnou náladu má současná vláda a její asociální politika, která jde svými opatřeními takřka s železnou pravidelností proti /normálním pracujícím či studujícím slušným, abych to upřesnil/ lidem (kromě hrstky vyvolených a spřízněných duší, kmotrů, zájmových skupin).. to teda asi většina lidí chápe, jak tak mám možnost s nimi mluvit... já jen aby to nevyznělo že jsem nějaký intelektuál odtržený od reality.

Je moc fajn, že článek nebyl jenom o mně.. to oceňuji a vždy je zajímavější, když se daný příběh rozšíří i o zkušenosti jiných lidí.. zrovna ten příklad s tou zdravotní sestrou to jsem ale, přiznám se, nepochopil. Z těch dvou odstavců vyplynulo, že poté co kromě střední zdrávky vystudovala i vošku a bakalářské studium na VŠ, že potom se náplň její práce nezměnila. Já jsem teda měl za to, že zrovna u zdravotních sester je rozdíl jestli mají střední nebo VŠ vzdělání, protože pokud teda mám dobré informace, tak s vyšším vzděláním sestra může pracovat samostatně, vykonává úkony které by jako sestra se SŠ vzděláním vykonávat nemohla a do budoucna se prý počítá s tím, že by v ještě více úkonech sestry s vyšší kvalifikací mohly suplovat práci lékaře.. takže buď mám špatné informace (které jsem slyšel z více zdrojů), anebo tenhle příklad co tam byl uvedený je prostě hovadina.. rád se případně nechám poučit od někoho povolaného..

Předsevzetí jsem si nikdy nedával a ani dávat nebudu.. na Silvestra vždycky říkám, že mým předsevzetím je nedávat si žádná předsevzetí.. důležitější než předsevzetí je každý den žít tak, aby se za sebe člověk nemusel stydět a aby byl člověk pokud možno užitečný, jak pro sebe, tak i své okolí.. o svém budoucím zaměstnání mám ale naprosto jasno, krásně to zaznělo v rozhovoru pro kampomaturite.cz.. je pravda že nemám žádný vysněný obor, ale chci se realizovat kdekoliv, kde rozhodují schopnosti a to, zda člověk pracuje s nejlepším vědomím a svědomím a ne to jak kdo komu leze do prdele.. je mi úplně jedno jaký to bude obor nebo jak se konkrétní pozice bude jmenovat (ono v ČR většinou název pozice je dosti vzdálený od podstaty vykonávané práce).. to si myslím, že je naprosto jasná představa.. třeba pro někoho trochu netradiční nebo ne dostatečně společensky přijatelná, ale to už není můj problém.

 

 

 

—————

03.06.2013 17:12

Samý blbý zprávy

V posledních dnech leje, leje a leje a skončilo to tak, jak se dalo předpokládat - tedy povodněmi.. tak snad se to už konečně uklidní.. každá vlna se nakonec zklidní, což je určitě ale hodně slabá útěcha pro ty, kteří jsou letošní povodňovou vlnou zasažení.. určitě ale všichni normální lidi jim přejou hodně sil a energie, aby se vše zase co nejrychleji vrátilo pokud možno do normálu...co mě ale nepřestane fascinovat je blbost některých lidí, ta je opravdu nekonečná.

Jako já nevím, ale když už teda někdo na místech zasažených povodní sám aktivně nepomáhá, tak si myslím, že by bylo fajn aby tam aspoň nepřekážel.. ty davy lidí co se vždycky okolo motají, aby získaly fotku do mobilu nebo foťáku, to nepochopím.. jejich užitečnost je asi taková jako politiků, kteří v době chaosu přijíždějí na tato místa s majáčkem na střeše a pak zde dělají přesně totéž co tihle čumilové - jenom překážejí aktivně pomáhajícím lidem.

V uvozovkách velmi inteligentní projevy lze zaznamenat i na internetových diskusích, kdy i tuhle událost zakomplexovaní jedinci využíjí k příspěvkům typu "cpou nám zprávy jenom z Prahy" apod. No, jestli si dotyční nevšimli, Praha je hlavní město, takže je docela logické, že největší pozornost směřuje tam.. jaksi to tak je všude na světě, že metropole je centrem dění, a tak samozřejmě více zpráv pochází z města, kde žije milion a čtvrt obyvatel plus další statistíce přespolních dojíždějících sem za prací než z obce o 250 lidech, přestože každý rozumný člověk chápe že tragédie je to všude stejná bez ohledu na počet obyvatel.

Bohužel, příroda si vždycky bude dělat co bude chtít.. to ovlivnit nemůžeme.. špatnou zprávu jsem ale dnes zaregistroval bohužel i z oblasti, kterou ovlivnit můžeme nebo jsme tedy ovlivnit mohli, jenom jsme si blbě vybrali.. mluvím o dnešním rozhodnutí ústavního soudu o tom, že restituce nejsou protiústavní a stížnost opozičních poslanců tak definitivně smetli ze stolu.. řekl bych, že normální člověk se zdravým selským rozumem, kterých je pořád v ČR doufám většina, dostal opět na frak..

Pořád se tady mluví o tom, že se jedná o vypořádání s křivdami, které se na církvi napáchala komunistická strana v době socialismu.. to je sice pravda, ale jestli nakonec to že komunisti se snažili církev potlačit nebyla ta jedna z mála dobrých věcí, o něž se KSČ zasloužila.. a kdy se církev omluví za všechny ty křivky, které se na lidech dopouštěli ne během 40 let ale v průběhu několika století? asi nikdy.. aby nedošlo k nějakému omylu, znovu opakuji že nepreferuju ani věřící lidi ani nevěřící, ostatně mám mezi věřícími řadu kamarádů.. je zajímavé, že většina z nich se ale shoduje, že k víře nepotřebují žádnou hamižnou instituci usurpující si patent na rozum při výkladu bible.. i když samozřejmě jako člověk se sociálním cítěním hlavně římsko-katolické církvi nějaké ty peníze přeji, vždyť kardinál je na první pohled podvyživený.  

 

—————

17.05.2013 17:31

Největší blbost, co jsem kdy slyšel

Už jsem v životě slyšel opravdu hodně hloupostí, hovadin a přiblblých nápadů.. některé z nich byly legrační, některé roztomilé, jiné zase trapné.. ono to taky hodně záleží na momentálním rozpoložení člověka, osobním vkusu či druhu humoru který člověk preferuje.. někomu se zdá například podnikatelský záměr cestovky pro plyšáky jako skvělý nápad a neotřelý originální business model, na kterém se dají i vydělat slušné peníze, pro jiného člověka je to totální trapárna.. ale to co jsem si dneska přečetl, tak to je ještě jiný level.. samozřejmě mluvím o nápadu DOPRAVNÍHO PODNIKU HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY, a.s. vyčlenit za normálního provozu jeden vagon metra pro nezadané.. když jsem to četl, tak jsem nejdříve zkontroloval datum, zda není prvního dubna a pak jsem si řekl, že už se v DPP totálně zbláznili, anebo si z nás všech dělají prdel :)))

Samozřejmě nebude náhoda, že tato zpráva probleskla den poté, kdy bylo zveřejněno, že DPP chystá poměrně skokový nárůst cen.. je logické, že většina lidí tento záměr kritizuje (k čemu zdražení povede, si dokáže spočítat i průměrně inteligentní 10leté dítě = ještě více aut v už tak neúnosně přecpaných pražských silnicích, negativní dopad na životní prostředí, větší tendence k černému pasažérství, …), a tak se DPP snaží odvést pozornost někam jinam.. odvedení pozornosti je ostatně taky jednou z nejstarších taktik v obchodních jednáních, v komunikaci s masami a podobně, to taky není nic nového.. Měli by si ale uvědomit, že když už jednou něco takového pustí do světa, tak logicky velká část lidí mimo Prahu si oprávněně bude říkat: „ti Pražáci jsou fakt úplná hovada“.. já jako hrdý Pražák, který tady žije celý život, musím uznat, že bych si říkal úplně to samé..

Já jsem chtěl už dříve věnovat nějaký ten článek na mém blogu DPP. Původně jsem myslel, že bude o revizorech. Ale to by bylo zbytečné. Kdo jezdí MHD, tak ten ví, že revizoři si hledají tzv. ´snadné oběti´ (děti, studenty,…) a když je někdo větší než oni sami, tak se klidí.. stejně tak je zbytečné psát o tom, že revizoři nekontrolují nepřizpůsobivé a bezdomovce.. je zbytečné psát o tom, že patrně nikdy neuvidíte revizora kontrolovat třeba skinheada (nic proti skinheadům, pokud neporušují zákony).. je zbytečné psát také o chování revizorů – že většinou neumějí pozdravit, poděkovat, tedy základní věci co se učí už 2leté děti.. je zbytečné psát o tom, že DPP si lže do vlastní kapsy když tvrdí že negativní obraz revizorů vytváří černí pasažéři kteří je takhle pomlouvají aby se pomstili… DPP si nikdy nepřipustí, že lidé revizory často pohrdají kvůli tomu, jak se revizoři chovají a prezentují.. stejně tak je zbytečné psát o tom, že zatímco slušní cestující jsou často buzerováni, tak ti které se revizoří bojí kontrolovat se pak na internetu všem platícím smějou do ksichtu jak že se jim vyplatí jezdit načerno a že jsou z nich revizoři posraní.. Jenom pro rejpaly, načerno jsem nikdy nejezdil a rozhodně se nezastávám neplatičů (to se totiž nejčastější protiargument, když si někdo něco dovolí říct proti revizorům)… jediné rozumné a pro slušné platící cestující nejvýhodnější řešení je co nejrychleji instalovat turnikety.

Takže Dopravní podniky místo aby se zabývaly výše uvedeným a mnohými dalšími problémy (a že jich v pražské hromadné dopravě není málo), tak vymyslí takovouhle totální kravinu. Jak někdo poznamenal: „nevím co v DP fetujou, ale určitě to bude kvalitní matroš!“ Pokud je to takhle, tak v pohodě.. horší by snad ale bylo, jestli tohle někdo vymyslel ve střízlivém stavu a myslel to skutečně vážně.. to už by bylo fakt na pováženou. Ale co my víme, třeba tenhle nápad ještě nějak rozvinou a dovedou k dokonalosti.. Když se bavíme o metru, tak by bylo příhodné zřídit vagon jenom pro metrosexuály.. pár vagonů ještě zůstane, tak proč rovnou k tomu nezřídit vagon pro gaye, lesbičky, bisexuály, transsexuály, příznivce BDSM praktik /nic proti žádné z těchto skupin :), pokud je vše v mezích zákonů ať si každý dělá co chce/.. teď nevím, jestli už jsem nevyčerpal všechny možné vagony.. kolik že jich jezdí? pět, šest…? to je zajímavé, metrem jsem jel tolikrát a nikdy jsem to nepočítal.. no to je jedno, možná bude lepší nekomplikovat to a udělat to jednoduše – já bych z metra udělal bordel, nakonec podle komentářů lidí v diskusních fórech to bude nejpříhodnější vzhledem k tomu co se v DPP děje.

Já ani nevím, co k tomu dodat na závěr :)) Jako zastánce různých originálních řešení a třeba i trochu bláznivých nápadů musím konstatovat, že seznamka v pražském metru je prostě i na mě moc a že se někdo na dopravních podnicích asi musel už definitivně zbláznit, jinak to není možný. Nicméně pokud v Praze bude tahleta pojízdná seznamka fakt jezdit, tak jako sociolog-amatér si tuhle příležitost nenechám ujít, to zase neříkám že ne :) Určitě ale bude lepší když tuhletu blbost smetou ze stolu a začnou se opravdu zabývat těmi revizory, dodržováním jízdních řádů, celkově personální politikou nejen na ředitelství, obnovou vozového parku a tak dále, a tak dále..

—————

13.05.2013 14:28

Co takhle roztrhat registračku?

Blíží se konec fotbalové Gambrinus ligy, který bude divácky jak to tak vypadá ještě hodně zajímavý. V posledních dnech se však více než o výkonech a vyhlídkách jednotlivých týmů do závěrečných bojů mluvilo o tom, jak sparťanský (doufejme, že na Spartě budou mít rozum a ze ´sparťanského´se brzy stane ´bývalý sparťanský´) útočník Leonard Kweuke zlomil nohu mladoboleslavskému soupeři Radku Dosoudilovi.

Jako kdo někdy hrál fotbal, tak je mu jasné, že stejně jako u jíných kontaktních sportů ke zraněním zkrátka dochází.. někdy se hráč zraní sám bez cizího přičinění – uklouzne, špatně došlápne, udělá nešťastný pohyb a podobně.. někdy dojde ke zranění v souboji – hráči se srazí, protihráč už nestačí uhnout,… bohužel i tohle ke sportu patří a ve většině případů není možné komukoliv vyčítat nešťastné situace, které vyplynou ze hry a férového boje.. do úplně jiné kategorie ale patří zákroky, při které se ukáže hloupost, neohrabanost a ne-respekt některého z hráčů.

Přesně do této kategorie patřil zákrok Kweukeho. Je taky pochopitelné, že někdy vstupují do hry prvky jako emoce, přemotivovanost nebo osobní frustrace (zápas se nevyvíjí dobře pro můj tým x trenér sází na jiné hráče x v utkání se mi nedaří), drtivá většina hráčů ale i přes tohle všechno má někde vzadu v hlavě kontrolku, která blikne zrovna třeba v situaci, kdy jde oběma podrážkami plnou vahou proti stojné noze soupeře a včas svůj pohyb přibrzdí, nohu stáhne nebo aspoň protihráče nedojede, protože je jasné, že zrovna v těchto chvílích hrozí ta nejvážnější zranění.. bohužel existují hráči, kteří tuhle kontrolku nemají, kteří nechápou co je to základní respekt k soupeři. Kdo sledoval hru Kweukeho dlouhodobě, tomu bylo jasné, že přesně Kweuke je ten typ hráče, u kterého je jen otázka času, kdy někoho brutálně sejme. Abych byl objektivní, tak Kweuke v tom není sám.. v české lize se pohybuje více takovýchto vypatlanců..

Co s takovým hráčem? Samozřejmě ten jeho hovadský zákrok vyvolal dalekosáhlou diskusi mezi fanoušky, jaký trest by si za svoje počínání zasloužil. Předem bych chtěl odsoudit výkřiky typu „ať ta černá opice táhne zpátky do Afriky“, protože si myslím, že rasismus do 21. století a do civilizovaného světa zkrátka nepatří.. i když se ani těmto výlevům moc nedivím, když člověk viděl, co svému soupeři provedl.. čímž to ale samozřejmě neomlouvám a určitě není správné se takto (ať už veřejně či neveřejně) vyjadřovat.. nakonec tedy dostal trest na 12 zápasů.. zase se rozpoutala diskuse.. je to hodně nebo málo?.. v každém případě je to v ČR rekordní trest.. ale naprosto zasloužený.. já osobně bych byl na místě disciplinární komise ještě odvážnější a jako adekvátní trest bych navrhl roztrhání Kweukeho registračky a doživotní zákaz startu (minimálně) v českých soutěžích.

Jak jsem měl možnost slyšet, tak i hodně Sparťanů by bylo rádo, kdy se jejich klub Kweukeho co nejrychleji zbavil, i když teď bude asi hodně těžké nějak tohoto hráče zpeněžit.. já bych tipoval, že půjde tak do druhé turecké ligy.. ale tak aspoň Sparta bude hrát lepší fotbal (i jako ne-fanoušek Sparty jsem ji tady nedávno na blogu chválil, že bez Kweukeho hraje moderní, rychlý, koukatelný fotbal), to zoufalé nakopávání míčů na vysokého a tlustého Kweukeho to není nic pro oko diváka, který chce mít požitek z hezké hry.

Ještě jedna věc mě napadla s Kweukem.. on je tady několik let, předtím působil na Slovensku, ale on snad neumí vůbec česky.. vždyť ani teď nebyl schopný aspoň jednoduchými slovy se k tomu sám vyjádřit.. do médií za něj věčně mluvil ten Kasík nebo jak se jmenuje.. i to patří k profesionálnímu sportovci, že se snaží aspoň trochu proniknout do jazyka klubu, v němž hraje.. a ono to jde.. za příklad lze dát například hráče z bývalé Jugoslávie, třeba Andrej Kerič, Miroslav Markovič nebo i další.. ti tady byli rok a člověk skoro při rozhovoru s nimi nepoznal, že nejsou Češi.. no jo, ale k tomu je potřeba trocha té inteligence.. a když hráč nemá inteligenci ani herní, ani lidskou, tak tam je to prostě bez šance.. no ale naštěstí po našich prvoligových hřištích běhají i hráči, na které se vyplatí chodit a kteří fotbal hrát umí – Štajner, Krejčí, Darida, Hořava, Azíz,…

Tak snad budou mít i nadále v moderním fotbale zelenou tyto technické typy hráčů a ´fotbaloví primitivové´ typu Kweukeho budou v zájmu fotbalu potlačováni.. /podle někoho/ vysoký trest 12 zápasů pro Kweukeho je signálem, že by to tak mohlo být.. protože na prasata fanoušci a fotbaloví fajnšmekři do hlediště nechodí (na prasata se chodí na zabijačku, i když ani zabijačky mimochodem do 21. století nepatří :), ale naopak chtějí vidět kreativní a talentované hráče.. teda aspoň pokud můžu mluvit z vlastní zkušenosti.. a to na svém vlastním blogu určitě můžu :))) 

—————