Tipy na česko-slovenské výlety

11.08.2014 14:29

Začněme v jižních Čechách. Kdo ještě nebyl v Hluboké nad Vltavou, určitě mu můžu výlet do tohoto jihočeského městečka, pár kilometrů od Českých Budějovic, doporučit. Prohlídku zámku na kopci nad městem lze spojit třeba s návštěvou menší, ale hezky umístěné (prakticky hned u rybníka) a příjemné zoologické zahrady..

 

... přesuneme-li pro změnu na východ od Prahy, zajímavým místem na menší zastavení je i město Jičín proslavené nejen pohádkou o Rumcajsovi. Většinou Jičín registrujeme jako průjezdní bod při cestě do Krkonoš, ale zvláště v létě stojí za to udělat si výlet      speciálně třeba jen do Jičína a jeho okolí (Lázně Bělohrad, Sobotka,...)

 

... a jestliže se přesuneme ještě dále na východ, ocitneme se samozřejmě na Slovensku. Vždycky říkám, že si nějak pořád nemůžu zvyknout na to, že se jedná o cizí zemi, a to už to je více než 20 let. Jediné, co trochu evokuje zahraničí, je to jejich nešťastné euro. Tak či tak, Slovensko nejsou jenom Vysoké Tatry, ale také mnohá další pohoří a v současné době také třeba různé termální lázně a aquaparky (Tatralandia, Bešeňová, Oravice, Podhájská a řada dalších). Níže je pár fotek ze severního Slovenska, z oravské oblasti, jíž mají Slováci vlastně tak trochu napůl s Polákama. Orava byla vždycky krajem hodně chudým a rolnickým, kde hlavní obživou bylo chování ovcí a jiných zemědělských zvířat. Dnes se samozřejmě vlivem turistického ruchu mnohé změnilo, ale původní ráz krajiny zůstal poměrně neporušený.

 

—————

Zpět